VĚNEČKY A VĚTRNÍKY
Věnečky - větrníky
21dkg 100 tuku (omega)
21 dkg hl.mouky
7 vajec
39 dkg vody
Dáme vařit vodu s tukem, do toho vmícháme mouku a vypneme. Přidáváme 1 vejce po druhém, každé vejce pořádně vmícháme. Na vymazaný plech stříkáme tvary, ne moc vysoké. Pečeme v horké troubě do růžova, prvních 15 min. troubu neotvíráme. Ještě za tepla se rozkrojí a plní pudinkovým krémem.
Žloutková šlehačka -ta je vespod
250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 50g cukru - uvaříme hustý pudink, necháme zchladnout, občas zamícháme aby se neudělal škraloup, do vychladlého zamícháme 300 g vyšlehané šlehačky - stříkáme na korpus, na to
Karamelovou šlehačku
utavíme 100g cukru na karamel do horkého dáme 80g šlehačky neušlehané a svaříme, necháme vychladnout a zamícháme do 300g ušlehané šlehačky
Je to množtsví asi na 25 větrníků
Karamelova poleva
200 g piskoveho cukru
125 ml slehacky
Na panvicku dam cukr a necham ho pomalu krystalizovat .Bud trpeliva. Cukr zacče být tekutý, nepripal ho, ať neni hořký.Ohřej šlehačku,.dej karamel znovu na hořák a přidávej pomalu šlehacku ohřátou. A michej, až vznikne
karamelova poleva.
Další postup od Aleny
ODPALOVANÉ VĚNEČKY
Dáme do kastrolku 2 dl vody, 7 dkg Hery, 11 dkg polohrubé mouky, špetku soli. Jak mě začne vřít voda s tukem a solí přidám polohr. mouku a odpaluji až se toi přichytává, pak hmotu předělám do mísy a nechám trochu schladnout, zkoučím rukou až je to jen trochu teplé, postupně vmíchám 2 vejce větší)pokud jsou malé dávám 3) a zpracuji vařečkou těsto, aby bylo hladké, pak plním do cukrářského pytlíku prolitém studenou vodou a dělám věnečky (2 vrstvy. Troubu mám na 250 stupňů a nejméně 10 minut neotevírám, pak ztlumím na 180 a peču až jsou růžové, hned rozkrajuji, aby se vydýchaly. Potom plním pudinkovým máslovým krémem.Tato várka je na jeden plech